Severna Italija – Colli Euganei

Svaki vrt predstavlja svojevrsnu mini eko zonu u kojoj su svi elementi u savršenoj harmoniji. Vrtovi koji okružuju vile i zamkove su vešto osmišljeni da upotpune bajkovitu sliku celog ambijenta.
Italija je zemlja-muzej u kojoj ćete na svakom brdašcetu videti neki srednjovekovni zamak ili čempresima okruženu vilu. Severnu Italiju obilazili smo vozeći se sporednim putevima. Prolazili smo kroz gradiće i sela, zastajali pored svake zanimljive lokacije na koju smo naišli i koju su nam preporučili lokalci. Želim da vam predstavim manje poznate destinacije koje nećete videti u turističkim ponudama i na domaćim sajtovima.
Upoznajte Euganejska brda, brdovite predele italijanske regije Veneto, koji se prostiru nekoliko kilometara južno od Padove. U pitanju je grupa brda vulkanskog porekla visine 300-600 mnv. Colli Euganei tj. Euganean Hills.

Villa Beatrice d’ Este nalazi se u samom srcu ove oblasti, na mestu gde je nekada bio drevni benediktanski manastir. Ime je dobila po plemkinji i benediktanskoj časnoj sestri Beatrice d’Este, koja je tu živela od 1221 do 1226. godine. Deo vile pretvoren je u Prirodnjački muzej provincije čiji eksponati živopisno ilustruju vegetaciju i divlji svet Euganijskih brda. Sam vrt nema veliku vrednost s aspekta pejzažne arhitekture, ali je zato idealan za istraživanje i uživanje u prirodi, sa božanstvenom slikom okolnog predela.

Monselice smo otkrili slučajno, ugledavši stari zamak na vrhu brda Colle della Rocca, i impozantan noviji zamak koji dominira ovim mestom. Kompleks zgrada Castello Cini raspoređen je u četiri celine sagrađene u periodu od XI do XVI veka. Izrada bašta, terasa, dvorišta i stepenica koje povezuju različite delove kompleksa počinje u XVII veku. Danas se život celog gradića vrti oko ovog zamka, i skoro svakog vikenda organizuju se razne fešte.

Villa dei Vescovi čini neizostavni deo panorame Veneta, i pravi je predstavnik renesanse. Sagrađena je u XVI veku kao letnjikovac nadbiskupa Padove. Arhitektura, umetnost i pejzaž su međusobno povezani čineći savršenu celinu. Zgrada okružuje pravougaono dvorište, a sa terase se pruža pogled ka prostranim vinogradima koji okružuju vilu.

Castello di San Pelagio star je preko 300 godina. U njemu se nalazi muzej vazduhoplovstva, jedinstven u Evropi, koji prikazuje istoriju letenja čoveka, od prvog leta do danas. Istorijski vrt zamka je spektakularan, čine ga dve bašte, tipski različite. Prva predstavlja centralnu, reprezentativnu u kojoj se nalazi preko 1000 ruža. U drugu se ulazi kroz tunel koji grade stari grabovi. U parku postoje dva lavirinta, jedan je karakterističan za vile Veneta i priča mitsku priču o Ikru i njegovom letu. Drugi, noviji u sredini ima igru ogledalima i zove se “Možda da, možda ne”. Tu je i neizostavni ribnjak, a nama je posebno bila zanimljiva Tajna bašta koja postoji koliko i zamak.

Castello del Catajo je najintrigantniji zamak koji smo posetili. Iznenadli smo se kad smo saznali da zamak nije pripadao porodici plemićke krvi. Napravljen je u XVI veku za kontroverznu porodicu plaćenih vojnika. Glavna bašta zamka zove se Dvorište džinova. Nju su zahvaljujući genijalno smišljenom sistemu kanala punili vodom iz obližnje reke i pretvarali u bazen u kojem su se održavale predstave i mini pomorske bitke. Sve bi posmatrali sa velike prostrane terase, a vodu bi kasnije ispuštali u ribnjak okružen magnolijama koji se nalazi iza glavnih zidina zamka. U parku se nalaze dve veličenstvene magnolije iz XVIII veka i gigantska sekvoja, jedna od prvih koje su u Evropu donete iz Amerike.

 

Museo Geopaleontologico di Cava Bomba

Iako nije u pitanju zamak, porodicama sa decom i ljubiteljima prirodnih nauka za kraj preporučujemo posetu Geološko-peleontološkom muzeju Cava Bomba. U muzeju koji je napravljen na mestu nekadašnjeg rudnika, nalazi se kolekcija minerala iz celog sveta, geološki materijal (minerali, stene i fosili) euganejskih brda, sakupljanih od kraja XVII veka. Okolina kompleksa je geološki park sa velikim uzorcima stena i praistorijskih životinja u prirodnoj veličini. U muzeju se organizuju i zanimljive radionice za decu iz oblasti petrografije, geologije i paelontologije.

Ako odlučite da obiđete ovaj kraj, poznat po vinu i maslinjacima, preporučujemo da probate seoski turizam na italijanski način. Na vrhu brda po imenu Monte Venda, na visini 370 mnv. nalazi se seosko imanje Alto Venda. Smešteno je u netaknutoj prirodi regionalnog parka prirode “Parco Regionale dei Colli Euganei”. Uživaćete u odličnom smeštaju, savršenom pogledu i domaćoj organskoj kuhinji, a svi pomenuti lokaliteti će vam biti blizu. Korisna adresa: www.agriturismoaltovenda.it.