Severna Italija – Colli Euganei

Svaki vrt predstavlja svojevrsnu mini eko zonu u kojoj su svi elementi u savršenoj harmoniji. Vrtovi koji okružuju vile i zamkove su vešto osmišljeni da upotpune bajkovitu sliku celog ambijenta.
Italija je zemlja-muzej u kojoj ćete na svakom brdašcetu videti neki srednjovekovni zamak ili čempresima okruženu vilu. Severnu Italiju obilazili smo vozeći se sporednim putevima. Prolazili smo kroz gradiće i sela, zastajali pored svake zanimljive lokacije na koju smo naišli i koju su nam preporučili lokalci. Želim da vam predstavim manje poznate destinacije koje nećete videti u turističkim ponudama i na domaćim sajtovima.
Upoznajte Euganejska brda, brdovite predele italijanske regije Veneto, koji se prostiru nekoliko kilometara južno od Padove. U pitanju je grupa brda vulkanskog porekla visine 300-600 mnv. Colli Euganei tj. Euganean Hills.

Villa Beatrice d’ Este nalazi se u samom srcu ove oblasti, na mestu gde je nekada bio drevni benediktanski manastir. Ime je dobila po plemkinji i benediktanskoj časnoj sestri Beatrice d’Este, koja je tu živela od 1221 do 1226. godine. Deo vile pretvoren je u Prirodnjački muzej provincije čiji eksponati živopisno ilustruju vegetaciju i divlji svet Euganijskih brda. Sam vrt nema veliku vrednost s aspekta pejzažne arhitekture, ali je zato idealan za istraživanje i uživanje u prirodi, sa božanstvenom slikom okolnog predela.

Monselice smo otkrili slučajno, ugledavši stari zamak na vrhu brda Colle della Rocca, i impozantan noviji zamak koji dominira ovim mestom. Kompleks zgrada Castello Cini raspoređen je u četiri celine sagrađene u periodu od XI do XVI veka. Izrada bašta, terasa, dvorišta i stepenica koje povezuju različite delove kompleksa počinje u XVII veku. Danas se život celog gradića vrti oko ovog zamka, i skoro svakog vikenda organizuju se razne fešte.

Villa dei Vescovi čini neizostavni deo panorame Veneta, i pravi je predstavnik renesanse. Sagrađena je u XVI veku kao letnjikovac nadbiskupa Padove. Arhitektura, umetnost i pejzaž su međusobno povezani čineći savršenu celinu. Zgrada okružuje pravougaono dvorište, a sa terase se pruža pogled ka prostranim vinogradima koji okružuju vilu.

Castello di San Pelagio star je preko 300 godina. U njemu se nalazi muzej vazduhoplovstva, jedinstven u Evropi, koji prikazuje istoriju letenja čoveka, od prvog leta do danas. Istorijski vrt zamka je spektakularan, čine ga dve bašte, tipski različite. Prva predstavlja centralnu, reprezentativnu u kojoj se nalazi preko 1000 ruža. U drugu se ulazi kroz tunel koji grade stari grabovi. U parku postoje dva lavirinta, jedan je karakterističan za vile Veneta i priča mitsku priču o Ikru i njegovom letu. Drugi, noviji u sredini ima igru ogledalima i zove se “Možda da, možda ne”. Tu je i neizostavni ribnjak, a nama je posebno bila zanimljiva Tajna bašta koja postoji koliko i zamak.

Castello del Catajo je najintrigantniji zamak koji smo posetili. Iznenadli smo se kad smo saznali da zamak nije pripadao porodici plemićke krvi. Napravljen je u XVI veku za kontroverznu porodicu plaćenih vojnika. Glavna bašta zamka zove se Dvorište džinova. Nju su zahvaljujući genijalno smišljenom sistemu kanala punili vodom iz obližnje reke i pretvarali u bazen u kojem su se održavale predstave i mini pomorske bitke. Sve bi posmatrali sa velike prostrane terase, a vodu bi kasnije ispuštali u ribnjak okružen magnolijama koji se nalazi iza glavnih zidina zamka. U parku se nalaze dve veličenstvene magnolije iz XVIII veka i gigantska sekvoja, jedna od prvih koje su u Evropu donete iz Amerike.

Villa Barbarigo Valsanzibio

Na obodu Eugenijskih brda nalazi se “mali Versaj” Villa Barbarigo Valsanzibio, zvanično najlepši vrt Italije 2003.godine. Ceo vrt je kao veliki muzej na otvorenom u kom važe striktna pravila ponašanja. Deca se ne smeju razdvajati od roditelja, ne smete da zgazite ni blizu ivice travnjaka. Svako i najmanje oštećenje se naplaćuje. Zašto je to tako, shvatili smo kada smo zakoračili na savršeno uređene staze na kojima se ne može videti ni jedan suvi listić ili suvišna travka, dok smo se kretali između matemtički precizno orezanih šimšira i ispod stoletnih kedrovih stabala. Koliko je sve “pod konac” najbolje ilustruje činjenica da baštovani popunjavaju rupice na stazi nastale od ženskih štikli.

Museo Geopaleontologico di Cava Bomba

Iako nije u pitanju zamak, porodicama sa decom i ljubiteljima prirodnih nauka za kraj preporučujemo posetu Geološko-peleontološkom muzeju Cava Bomba. U muzeju koji je napravljen na mestu nekadašnjeg rudnika, nalazi se kolekcija minerala iz celog sveta, geološki materijal (minerali, stene i fosili) euganejskih brda, sakupljanih od kraja XVII veka. Okolina kompleksa je geološki park sa velikim uzorcima stena i praistorijskih životinja u prirodnoj veličini. U muzeju se organizuju i zanimljive radionice za decu iz oblasti petrografije, geologije i paelontologije.

Ako odlučite da obiđete ovaj kraj, poznat po vinu i maslinjacima, preporučujemo da probate seoski turizam na italijanski način. Na vrhu brda po imenu Monte Venda, na visini 370 mnv. nalazi se seosko imanje Alto Venda. Smešteno je u netaknutoj prirodi regionalnog parka prirode “Parco Regionale dei Colli Euganei”. Uživaćete u odličnom smeštaju, savršenom pogledu i domaćoj organskoj kuhinji, a svi pomenuti lokaliteti će vam biti blizu. Korisna adresa: www.agriturismoaltovenda.it.