Zeleni se Zelengora

Mnogo puta smo na putu za Herceg Novi prošli kroz Tjentište i sa divljenjem i strahopoštovanjem gledali u surove vrhove planina i strme stene iz kojih rastu borovi…Uživali u hučanju bistre reke Sutjeske i svežini nepreglednih šuma.

Pošto ovog leta 2020. ne možemo u Crnu Goru (čitaj:Covid19), rešili smo da produženi vikend provedemo u divljini Zelengore. Već pri samom dolasku bude vam jasno zašto se zove ZELENgora.

Planina se nalazi u sastavu Nacionalnog parka Sutjeska. Veliki deo Zelengore ima karakter planinske visoravni sa koje se uzdižu planinski grebeni. Osim izvora bistre vode, poznata je i po nekoliko ledničkih jezera. Na jednom takvom jezeru proveli smo prvu noć…

Dan prvi

Jezero Donje Bare je jedno od lepših ledničkih jezera Zelengore…nalazi se u prirodnom amfiteatru stenovitog grebena, okruženo je bukovom šumom i prostranom livadom. Do jezera se može doći autom, iako makadamski put koji vodi kroz kanjon Hrčavke, dug oko 12 kilometara, i nije baš najbolji. Budući da se jezero nalazi u okviru NP Sutjeska, na putu će vas dočekati rampa, a na rampi čuvar. Ulaznica za odrasle je 5 konvertablnih maraka, koliko ćete platiti i za vozilo. Na parkingu kod jezera je bilo iznenađujuće mnogo automobila. Pored samog jezera, nalazi se lovačka kućica koja se iznajmljuje i izvor pijaće vode.

Opširnije

Peščane piramide

Pre svakog putovanja se pripremimo unapred. Imamo mali spisak lokacija koje želimo da obiđemo, ali ako usput ugledamo neku zanimljivu tablu ili nas privuče put koji vodi u nepoznato, samo se pogledamo i menjamo plan.
Ovog puta plan je bio da u povratku iz Herceg Novog za Beograd (preko Bosne i Hercegovine) provedemo ceo dan u Nacionalnom parku Sutjeska. Pošto smo od toga odustali zbog najavljene oluje, nastavili smo dalje.  Kada smo na magistralnom putu u Foči ugledali tablu koja nas je zainteresovala, skrenuli smo na stari put Foča – Miljevina – Sarajevo. Otprilike na devetom kilometru smo ih ugledali – Peščane piramide. Iste kao one u Đavoljoj Varoši, Koloradu ili na Dolomitima u Italiji.

Opširnije

Severna Italija – Colli Euganei

Svaki vrt predstavlja svojevrsnu mini eko zonu u kojoj su svi elementi u savršenoj harmoniji. Vrtovi koji okružuju vile i zamkove su vešto osmišljeni da upotpune bajkovitu sliku celog ambijenta.
Italija je zemlja-muzej u kojoj ćete na svakom brdašcetu videti neki srednjovekovni zamak ili čempresima okruženu vilu. Severnu Italiju obilazili smo vozeći se sporednim putevima. Prolazili smo kroz gradiće i sela, zastajali pored svake zanimljive lokacije na koju smo naišli i koju su nam preporučili lokalci. Želim da vam predstavim manje poznate destinacije koje nećete videti u turističkim ponudama i na domaćim sajtovima.
Upoznajte Euganejska brda, brdovite predele italijanske regije Veneto, koji se prostiru nekoliko kilometara južno od Padove. U pitanju je grupa brda vulkanskog porekla visine 300-600 mnv. Colli Euganei tj. Euganean Hills.


Opširnije