Dunja (Cydonia oblonga)

Jesen miriše na dunje. Obožavam kada mi neko u poznu jesen pokloni dunje. Iako se poslednjih godina mogu naći i u prodavnici, nekako mi lepše mirišu i slađe su one koje sakupim sama u selu. Nedavno smo prilikom jedne šetnje naleteli na trulo drvo dunje sa sitnim, ali mirisnim plodovima. To im je dalo posebnu draž.

Opširnije

Pitomi kesten (Castanea sativa)

Sezona kestena je u punom jeku i pravo je vreme da vas upoznamo sa ovom raskošnom vrstom.
Pitomi kesten (Castenea sativa) pripada familiji bukvi (Fagaceae). U pitanju je jednodomo drvo guste, široke i loptaste krošnje.  Kao jedna od najlepših lišćarskih vrsta, dosta se koristi u pejzažnoj arhitekturi, a posebnim načinom orezivanja može se koristiti čak i za žive ograde. Raste na nižim nadmorskim visinama,i traži kiselu podlogu. Cveta u junu i spada u medonosne vrste. Liske su proste, listovi spiralno raspoređeni, jajasto lancetasti i oštro nazubljeni po obodu, golog tamnozelenog lica i  dlakavog, svetlijeg naličja.

Opširnije

Agava

Ostrvo Lastavica na ulasku u Bokokotorski zaliv, pored čuvenog utvrđenja Mamula, krasi i jedna posebna biljka – AGAVA. Za nas koji smo zaljubljenici u Boku, agave i galebovi su prvo što ugledamo na kamenim strmim stenama kada se barkom približavamo ovoj mini eko zoni.

Agave (lat. Agavaceae) su krupne biljke velikih mesnatih sivozelenih listova, dugih 1-2 m i širokih 30 cm. Listovi su po obodu trnasto nazubljeni i zašiljeni na vrhu. Izgleda kao kaktus, a zapravo pripada porodici ljiljana. Potiču iz Meksika, ali se danas mogu naći duž celog Sredozemlja.
Opširnije