Sadimo drveće

Deca, kao najvredniji deo stanovništva jednog grada, zaslužuju u svom neposrednom okruženju male zelene oaze. Boravak najmlađih u zelenim zonama predstavlja osnovu zdravlja i utiče na razvoj ličnosti. Zbog toga se poslednjih godina dečijim vrtićima i školama kao kategoriji zelenih površina daje veliki značaj, posebno u naseljima sa velikim brojem stanovnika.

Sa idejom da napravimo Mini Eko Zonu na Konjarniku, vrtiću Čigra poklonili smo tri sadnice. Osim ekoloških motiva, želeli smo da se na simboličan način zahvalimo celom kolektivu na pažnji koju posvećuju našim mališanima, i oplemenimo prostor ispred ulaza u zgradu vrtića.


Opširnije

Obeležili smo Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Svakog 26. januara širom sveta se obeležava Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine. Ustanovljen je davne 1972. godine kada je u Stokholmu održana Prva Konferencija Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini. Tada je usvojena deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, kako globalnim tako i lokalnim. Osnovna ideja je promocija harmoničnih odnosa između ljudskih aktivnosti i prirode kako bi se osigurao kvalitetniji život za buduće generacije. U zemljama u razvoju najveći problemi životne sredine prouzrokovani su niskom ekološkom svešću populacije. Zato je važno informisati ljude koje greške pravimo kao društvo, koji su načini da ih ispravimo, i kako mi kao građani sveta možemo aktivno da učestvujemo u očuvanju živote sredine.

Opširnije

Brojimo sove!

Prva akcija kojoj se pridružuje Mini Eko Zona je brojanje sova utina, u organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centra za zaštitu sova Srbije. Ove zime sprovodi se sistematsko brojanje jedinki utina u zimskim jatima širom Srbije, i svi smo pozvani da pomognemo.Pošto i sami volimo da obilazeći Srbiju posmatramo ptice, rešili smo da ove zime budemo društveno korisni i damo svoj doprinos ovoj fenomenalnoj akciji.

Prethodna velika istraživanja, urađena pre gotovo 10 godina na prostoru cele države, otkrila su oko 450 lokacija zimovanja utina. Pojedina okupljališta sova, posebno u srednjem u severnom Banatu, bila su najveća ikada zabeležena na svetu.

Utine su veoma korisna vrsta, budući da njihovu osnovnu ishranu čine voluharice i miševi. Iako u Srbiji imaju status strogo zaštićene vrste, zimska jata koja sklonište najčešće nalaze u selima i gradovima, često su prepuštena na milost i nemilost meštanima (najčešće zbog sujeverja).

Opširnije