Naša priča

Sajt Mini EKO zona posvećen je svim ljubiteljima prirode. Ovde širimo informacije o značaju ekologije, povezujemo decu i porodice sa prirodom, dajemo vam ideje za izlete, promovišemo prirodne vrednosti Srbije i seoski turizam, pronalazimo mini eko zone kod nas ali i van naše zemlje, pokazujemo deci kako funkcioniše svet oko nas, promovišemo zdrave navike, organsku hranu i aktivan život.

Naša misija je da inspirišemo odrasle na akciju i naučimo gradsku decu da osećaju prirodu, da je vole i čuvaju. Želja nam je da porodične aktivnosti u prirodi i briga o životnoj sredini postanu deo naše svakodnevice. Kroz učenje, zabavu i avanturu, želimo da motivišemo jedni druge da otkrivamo mini eko zone u prirodi i stvaramo svoje u gradskoj sredini.

Kroz mir u prirodi pronaći ćete sebe, a kroz porodičnu avanturu neprocenjive zajedničke trenutke. Mini EKO zona će biti mesto gde ćete dobiti inspiraciju, motiv i hrabrost da izvedete decu napolje, i tako im unesete prirodu u život.

Ko smo mi?

Mi smo petočlana EKO porodica.

Osim što smo veliki ljubitelji prirode, obožavamo i hajking, jedrenje, ronjenje, baštovanstvo. Volimo da istražujemo pojave u prirodi, beremo lekovito bilje, posmatramo i analiziramo biljni i životinjski svet. Putujemo uvek zajedno, obilazimo našu Srbiju, a često i druge zemlje iz okruženja. Vikendom ćete nas naći u šumi, klisuri neke reke, na planinskom vrhu, ili na proplanku gde puštamo zmajeve. Našoj deci od najranijeg detinjstva razvijamo ekološku svest, učimo ih da poštuju svet koji nas okružuje, da više pretražuju prirodu, a manje google.

Ovaj sajt je naš skromni doprinos čistijoj i lepšoj planeti Zemlji.

U oktobru 2018. godine osnovali smo Udruženje građana Mini Eko Zona, kako bismo naše ideje mogli da realizujemo kroz male eko projekte. Prve aktivnosti Udruženja bile su usmerene na edukaciju dece i mladih, održavanjem ekoloških radionica i predavanja u osnovnim školama i vrtićima, kao i učešćem na festivalima posvećenim prirodi i deci (Green Fest, Fesival detinjstva, Festival kreativne reciklaže). U saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pomogli smo organizaciju dve edukativne porodične šetnje povodom Evropske nedelje posmatranja ptica (2018.godine – Prirodno dobro “Veliko ratno ostrvo”, 2019.godine – Ramsarsko područje “Labudovo okno”). Učestvovali smo u nekoliko akcija čišćenja i sadnje drveća.

Nastavljamo sa istim entuzijazmom da promovišemo ekološke i porodične vrednosti putem sajta i društvenih mreža, uz veliku zahvalnost svima koji prate naš rad.