Beloglavi sup (Griffon Vulture)

Tekst i fotografije: BRANO RUDIĆ

Krupan lešinar glave pokrivene kratkim, belim paperjem, telo je svetlosmeđe sa tamnim letnim perima. Mladunci su tamniji i više riđi, ogrlica je smeđa, za razliku od odraslih ptica kod kojih je bela. D 95 ̶ 105, RK 240 ̶ 280 cm.

Naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo, delove severne Afrike, Malu Aziju, Kavkaz i jugozapadne delove Azije. Stanarica je, ali mlade ptice dosta i daleko lutaju.

Nastanjuje prostrana otvorena područja sa klisurama i slabom vegetacijom u planinskim i mediteranskim predelima (stepe, polupustinje, pašnjaci), sa potkapinama i terasama na visokim i nepristupačnim liticama pogodnim za gnežđenje. Potrebna mu je blizina vode.

Opširnije

Borov četnik (Thaumatopoea pityocampa)

BOROV ČETNIK (Thaumatopoea pityocampa) je leptir iz familije Thaumatopoeidae (četnici, litijaši).
Šta me je motivisalo da pišem o njemu? Tokom našeg obilaska Grčke, na vrhovima grana borova, viđali smo bele paučinaste tvorevine. Bilo ih je mnogo, i to nas je odmah zainteresovalo da istražimo o kakvoj je štetočini reč. Naše malo istraživanje dovelo nas je do ovog insekta neobičnog imena, a zatim i jako zanimljivog saznanja – kako je borov četnik dobio narodno ime?


Opširnije

Bogomoljke (Mantodea)

Neko se insekata plaši, neko užasava, nekome su ineteresantni i fascinantni. Jedno je sigurno, niko nije ravnodušan kada u prirodi naleti na nekog. Ako krenete malo detaljnije da ih proučavate, shvatićete da su ta mala stvorenja drugačija i posebna, kao da dolaze sa druge planete. Jedna buba posebno podseća na vanzemaljca. Zar ne?

Opširnije