Otkrivanje Povlena

Kada nam se vikendom ide u prirodu, a nemamo konkretan plan, uvek se odlučimo za Povlen. Volimo ovu planinu zato što je pitoma i idealna za planinare početnike poput nas. Tu su vrhovi za osvajanje – ali ne previsoki, reke – ali ne previše divlje, prostrane livade, gostoljubivi domaćini, čuda prirode koje bi trebalo istražiti i kulturno-istorijske spomenike koje bi trebalo posetiti.
Povlen je idealan za jednodnevni izlet pošto se nalazi na 120 km od Beograda. Udaljen je pola sata vožnje od Valjeva putem prema Bajinoj Bašti. Svaka nova poseta otkrila nam samo delić lepote najvećeg i najuočljivijeg masiva u lancu valjevskih planina. Ovaj članak odgovara na pitanje: Šta sve možete raditi kada ste na Povlenu?

Donji Taor

U Povlen smo se zaljubili još prilikom prve posete malom planinskom selu Donji Taor. Nalazi se na obroncima Povlena, a gostoljubivi meštani bave se pretežno stočarstvom. Odseli smo u seoskom domaćinstvu u kom smo se osećali kao kod svoje bake. Od naših domaćina smo saznali za Taorska vrela, jedan od najlepših izvora ovog kraja. Iskusniji hajkeri preporučuju da se vrela posete u proleće kada ima najviše vode i kada su zbog toga mnogo raskošnija. Mi smo bili u kasnu jesen i bez obzira na to, bili smo oduševljeni. Na vrelima se nekada nalazilo 11 vodenica. Sada ih je mnogo manje, obrasle su mahovinom, i u svom tom zelenilu, izgledaju kao scenografija iz bajke.

Povlenske kugle

Ako posle table za Donji Taor, umesto da skrenete ka selu, nastavite pravo, na dobrom ste putu da nađete misteriozne povlenske kugle. Kako ih naći i o kakvom je čudu prirode reč, pročitajte OVDE.

Mali Povlen

Kada smo rešili misteriju povlenskih kugli, nastavljamo dalje istim putem ka vrhu Povlena. Nailazimo na tablu na kojoj piše Povlen. Odavde možete peške, a može i autom, zemljanjim putem koji je prilično loš, ali prohodan i za niže automobile. Usput ćete naići na nepregledno polje sremuša u bukovoj šumi. Posle malo više od 1 km, stiže se do jednog drveta sa nekoliko putokaza, a na vama je da odlučite kuda dalje.

Do Malog Povlena trebaće vam otprilike 30 minuta laganog hoda, prvo preko livade, a zatim malo strmijom stazom kroz šumu. Staza nije ni duga ni teška, ali treba biti oprezan zbog kamenja i klizavog lišća, posebno u povratku. Ako želite decu da zainteresujete za hajking i planinarenje, a da im stvorite osećaj ponosa i zadovoljstva zbog osvojenog vrha, Mali Povlen je idealan za početak.

Kad god smo obilazili uzvišenja Povlena duvao je vetar, pa vam preporučujemo da bez obzira na godišnje doba, u ranac spakujete vetrovku ili kapu. Najviša tačka valjevskih planina nalazi se na 1347 m nadmorske visine. Zanimljivo je da na Povlenu postoje još dva niža vrha za osvajanje, Srednji i Veliki Povlen. Planinari koji prelaze dužu kilometražu često se odluče za kružni obilazak sva tri vrha u jednom danu, a ukupna dužina ove rute je oko 13 km. Mi se Povlenu uvek rado vraćamo pa ćemo Srednji i Veliki Povlen obići nekom drugom prilikom.

Klisura reke Gradac

Šetnja po Povlenu ne bi bila kompletna da ne spomenemo i reku koja izvire u podnožju ove planine i pravi krivudavu klisuru, možda i jednu od najlepših za porodičnu šetnju – Gradac. Staza je pitoma, a reka u pojedinim delovima toka toliko plitka da se leti može i gaziti kroz hladnu vodu. Gradac je vodom najbogatija pritoka Kolubare koja se posle 22,7 km toka u nju uliva kod Valjeva. Na čitavoj severnoj podgorini Povlena, javljaju se brojni površinski potoci koji obrazuju najgušću rečnu mrežu na čitavom prostoru ove planine.

Na samom početku staze nalazi se etno domaćinstvo “Skok po skok” gde možete popiti čaj od sveže ubrane nane, pojesti svežu pastrmku ili jednostavno uživati dok se deca igraju sa domaćim životinjama. Da biste došli do ovog domaćinstva morate preći reku, preko mostića napravljenog od dva debla.

Manastiri

U neposrednoj blizini, na levoj obali reke Gradac nalazi se manastir Ćelije. Na parkingu ispred manastira možete ostaviti auto i spustiti se u klisuru. Postoje dva predanja o nastanku manastira, po jednom je osnovan u vreme vladavine kralja Dragutina (krajem XIII početkom XIV veka), a po drugom jedan vek kasnije, u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića. U porti manastirske crkve nalazi se grob vojvode Ilije Birčanina. U XIX veku u Ćelijama je osnovana jedna od prvih Osnovnih škola u Srbiji.

Otprilike 5-6 km od manastira Ćelije, u istoimenom selu, nalazi se još jedan važan manastir ovog kraja Lelić, zadužbina vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira. Manastir je posebno zanimljiv i specifičan sa aspekta arhitekture, budući da je građen u srpsko-vizantijskom stilu, kombinacijom sige i opeke. Svete mošti vladike Nikolaja čuvaju se u njegovoj zadužbini, a u okviru manastirskog kompleksa nalazi se i Muzej koji mu je posvećen.

Da li smo vas zaintrigirali da sledeći vikend provedete na Povlenu?