Otkrivanje Povlena

Kada nam se vikendom ide u prirodu, a nemamo konkretan plan, uvek se odlučimo za Povlen. Volimo ovu planinu zato što je pitoma i idealna za planinare početnike poput nas. Tu su vrhovi za osvajanje – ali ne previsoki, reke – ali ne previše divlje, prostrane livade, gostoljubivi domaćini, čuda prirode koje bi trebalo istražiti i kulturno-istorijske spomenike koje bi trebalo posetiti.
Povlen je idealan za jednodnevni izlet pošto se nalazi na 120 km od Beograda. Udaljen je pola sata vožnje od Valjeva putem prema Bajinoj Bašti. Svaka nova poseta otkrila nam samo delić lepote najvećeg i najuočljivijeg masiva u lancu valjevskih planina. Ovaj članak odgovara na pitanje: Šta sve možete raditi kada ste na Povlenu?


Opširnije

Pitoma divljina – Klisura Trešnjice

Klisuru Trešnjice otkrila sam tokom izrade master rada i vraćala sam joj se nekoliko puta. Obožavam snažan huk planinske reke, dinamiku predela koji je okružuje i specifičan miris rastinja u blizini vode. Rešili smo da je pokažemo deci, da ih naučimo šta je rezervat prirode i koje vrste ugroženih životinja ga nastanjuju. Krenuli smo u ovu avanturu poštujući glavno pravilo hajkinga sa decom: na početku i kraju kolone uvek je odrasla osoba. Do rezervata smo stigli dolinom Drine, magistralnim putem koji vodi od Ljubovije ka Bajinoj Bašti.

Opširnije

Kopaonik iz drugog ugla

Kada se pomene skijanje u Srbiji, prva asocijacija svima je Kopaonik. Mnogi ne znaju da je ova planina veoma živa i leti, i da nudi mnogo prirodnih atrakcija i zanimljivih sadržaja za sve ljubitelje hajkinga, mauntin-bajkinga, aktivnog odmora i prirode uopšte.
U ovu avanturu smo krenuli sa naše troje dece, ali je trenutak bio specifičan pošto je jedno od njih imalo ruku u gipsu, a drugo je relativno malo za duge i zahtevne pešačke ture. Zato smo naše šetnje prilagodili njima, jer nam je važno je da deca budu bezbedna i da ne steknu odbijnost prema pešačenju u prirodi.

Opširnije