Deca i ptice

Svi koji nas prate, znaju koliko volimo ptice i da smo ponosni članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Naše interesovanje za ornitologiju počelo je upravo kada smo prvi put zakoračili u kancelariju DZPPS-a. Otišli smo da kupimo poster “Grabljivice Evrope”, a vratili se sa članskim kartama, knjigama, časopisima i bedževima. Uporedo sa otkrivanjem čudesnog sveta ptica, počeli smo upoznajemo i predane profesionalce koji rade u Društvu, kao i entuzijastične volontere i članove. Svi su imali nešto zajedničko, veliko znanje o pticama i ljubav prema prirodi. Počeli smo da da učestvujemo u aktivnostima Društva i spontano i neprimetno počeli da se zaljubljujemo u ptice.

Možda je ključni momenat bio Prstenovački kamp koji Društvo organizuje svakog avusta na Labudovom oknu, rajskom mestu za ptice i njihove ljubitelje. Tokom mesec dana kampa, ornitolozi prstenuju ptice kako bi pratil njihovu brojnost, i da bi saznali kuda ptice putuju, gde se gnezde i zimuju. Tada smo prvi put imali priliku da vidimo kako izgleda ptica izbliza, u ruci, kako su ta mala bića u isto vreme nežna i ranjiva, ali i srčana i hrabra. Ovo iskustvo nas je motivisalo da nastavimo da obilazimo ostala značajna područja za ptice u Srbiji, da ih posmatramo i zajedno učimo.

Ubrzo smo i mi počeli da volontiramo i dajemo svoj doprinos radu Društva. Svake godine, prvog vikenda oktobra, u preko 40 zemalja sveta, održava se Evropski vikend posmatranja ptica. Zahvaljujući izletima koje organizuje Društvo, tako je i kod nas. Oko 1.000 ljudi na preko 30 izleta širom Srbije učestvuje u posmatranju seobe više stotina hiljada ptica. 2018. i 2019. godine, i mi smo učestvovali u organizaciji porodičnih izleta povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica. Divno iskustvo koje ćemo sigurno ponoviti.

Kako decu zainteresovati za posmatranje ptica?

Nikada nije previše rano da počnete. Ako detetu od najranijeg detinjstva dajete do znanja da vas interesuje koje ptice doleću u vaš kraj, ako zajedno učite, posmatrate ih, čuvate i volite, mali čovek je već na dobrom putu da postane budući veliki zaljubljenik u ptice i prirodu.

Preporučujemo vam da za zabavno učenje koristite aplikaciju “Ptice na dlanu”. Besplatna je i dostupna za Android i za iOS. Videli ste pticu, a ne znate kojoj vrsti pripada? Nikakav problem. Prisetite se gde ste je videli, kog oblika je bila i koje je boje imala na sebi. Na jednostavan način otkrićete o kojoj se ptici radi, čuti kako zvuči i pročitati zanimljive informacije o njoj. Možete upoznati oko 250 ptica Srbije.

Kad smo kod digitalnog vremena u kom živimo… Sjajan i verovatno najbrži način da ih zainteresujete za ptice, i životinje uopšte, jesu animirani filmovi, knjige za decu i edukativne video igrice koje će ih zaintrigirati da ono naučeno provere i “uživo” tj. napolju. Pogledajte predloge za animirane filmove u kojima su glavni junaci ptice.

Kako ih još možemo motivisati da se osete kao pravi posmatrači ptica? Poklonite im stari foto aparat il dvogled. Našu decu su ove “igračke” posebno motivisale da posmatraju i otkrivaju nove vrste. Sada kažu da je to najbolji poklon koji su ikada dobili od nas i žele da napišu knjigu o pticama Ljubovije.

Brigom o pticama koje žive u našem parku ili dvorištu deca se uče empatiji i odgovornosti.

U proleće možemo postaviti kućicu za gnežđenje, a leti ostaviti posudu sa svežom vodom u blizini mesta gde se naše pernate komšije okupljaju. Hladniji period godine idealno je vreme za zimsko prehranjivanje ptica. Jednostavna hranilica napunjena sirovim zrnevljem, pticama će pomoći da prebrode težak period, a nama da ostanemo u kontaktu sa prirodom, posebno ako živimo u gradu.

Boravak u prirodi za dete znači mnogo kretanja, svež vazduh, umirujuće prizore i svest o živom svetu sa kojim delimo Planetu. Ptice vam mogu pomoći da ih motivišete da više vremena provode napolju. Žive u našoj neposrednoj blizini, a zahvaljujući njihovoj energiji, lepoti i pesmi, deca ih se uglavnom ne plaše. Posmatranje ptica je “zarazno” i može biti savršena aktivnost za celu porodicu, a za decu pravi čas biologije na otvorenom.