Planinarenje sa decom – saveti i oprema

Od trenutka kada smo dobili prvi par malih nogu, a kasnije još dva, počeli smo da vodimo decu u šetnje po prirodi. Nismo želeli da ih isključimo iz naših avantura, već smo sve aktivnosti u prirodi prilagodili njima. Očigledno je, da je planinarenje sa decom puno izazova i da je potrebna dodatna opreznost i odgovornost. Za početak, važno je da su suvi, hidrirani i siti. Te tri jednostavne činjenice smanjuju mogućnost nervoze i negodovanja. Ako imate decu, znate da je bez obzira na to, koliko je aktivnost zabavna ili koliko se avanturistički osećaju, kukanje je u početku gotovo neizbežno.

Opširnije

Kreativna reciklaža

Društvene mreže povezale su nas sa mnogim divnim ljudima sličnih interesovanja i načina života. Mnogi od njih su mladi, kreativni, pametni i poletni, jednom rečju NADA. Instagram nas je spojio sa Katarinom, devojkom koja stoji iza profila Eko na moj način. Kreativnost, ljubav prema ekologiji i dugogodišnji rad sa decom inspirisali su je da napravi priručnik “Kreativna reciklaža za decu i odrasle” u kom sa nama deli ideje kako da upotpunimo svoje vreme na kreativan način i igrajući se stvaramo nove uspomene.

Umesto da predmete koje već imamo u kući nakon upotrebe bacimo, oni mogu postati dekoracija, igračka, novi držač za olovke, lampa ili rođendanski poklon. Prvobitna namena priručnika je roditeljima i deci, ali mogu ga koristiti i vaspitači, nastavnici, vrtići i škole u radu sa decom, kao i svi koji vole ekologiju i trude se da smanje količinu otpada koju svakodnevno stvaraju. Priručnik “Kreativna reciklaža za decu i odrasle” možete preuzeti OVDE.

Deca i ptice

Svi koji nas prate, znaju koliko volimo ptice i da smo ponosni članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Naše interesovanje za ornitologiju počelo je upravo kada smo prvi put zakoračili u kancelariju DZPPS-a. Otišli smo da kupimo poster “Grabljivice Evrope”, a vratili se sa članskim kartama, knjigama, časopisima i bedževima. Uporedo sa otkrivanjem čudesnog sveta ptica, počeli smo upoznajemo i predane profesionalce koji rade u Društvu, kao i entuzijastične volontere i članove. Svi su imali nešto zajedničko, veliko znanje o pticama i ljubav prema prirodi. Počeli smo da da učestvujemo u aktivnostima Društva i spontano i neprimetno počeli da se zaljubljujemo u ptice.

Opširnije

Šta pripada prirodi?

Šta je zagađenje? To je možda prvo pitanje koje se postavlja kada sa malom decom razgovaramo o zagađenjima životne sredine.

Najjednostavniji odgovor je: zagađenje sve što našu Planetu čini prljavom i nezdravom.
Zagađenja su stvari koje nije stvorila priroda i sa kojima ne može da se izbori bez naše pomoći.

Najslikovitiji način da nauče šta je zagađenje je da zajedno odigrate igricu koju sam nazvala baš kao i ovaj tekst: Šta pripada prirodi?

Opširnije

Kako objasniti ZAGAĐENJE ŽIVOTNE SREDINE malom detetu?

Često razmišljam o načinima kako kao pojedinci možemo pomoći našoj planeti. Mislim da je ključ u edukaciji dece i da treba početi još od vrtićkog uzrasta. Ekološka svest budi se od najranijeg detinjstva, a najbolji način je da ih uključimo u svakodnevne aktivnosti koje će im pomoći da sami shvate ko i kako zagađuje prirodu, i kako mi možemo pomoći da se zagađenje smanji. Ali šta je sa decom čiji roditelji nemaju “eko” odnos prema životnoj sredini?

Opširnije

Eko novogodišnja dekoracija

Naša kuća se pred doček Nove godine pretvara u radionicu za pravljenje ukrasa. Od kada su iz upotrebe izašli stakleni i originalni ukrasi, a tržište preplavili kineski plastični kojima se guli boja i otpadaju delovi, kićenje jelke počelo je da gubi draž, a jelke su dobile “jeftin” izgled. Tada sam odlučila da ćemo ukrase da pravimo sami, da ih recikliramo, lepimo, sušimo, mesimo, pečemo, i skupljamo u prirodi. Poslednjih nekoliko godina naša jelka ima taj prirodnjačko-starinski izgled, popularno “vintage” ili “shabby chic”. Najvažniji i najzabavniji deo je što cela porodica učestvuje u pravljenju, sakupljanju i kićenju.


Opširnije

Deca i baštovanstvo

Vreme provedeno u selu uvek iskoristim da moju decu uvedem u baštu, a na taj način i u svet botanike. Za mališane koji nemaju mogućnost da osete čari igre “mali baštovan”, Iceberg Salat Centar pokrenuo je sjajnu akciju u saradnji sa vrtićima i školama, ne bi li gradskoj deci omogućili da se na zabavan način upoznaju sa procesom proizvodnje biljne hrane. Posmatrajući ih kako posvećeno i vredno sade povrće i čupaju korov nastao je ovaj kratak vodič kroz baštovanstvo sa decom.

Opšte je poznato da kontakt sa prirodom pozitivno utiče na celokupno zdravlje, a da uzgajanje biljaka ima terapeutsko i smirujuće dejstvo. Evo i nekoliko razloga zašto je baštovanstvo posebno korisno za decu.
Opširnije