Šta pripada prirodi?

Šta je zagađenje? To je možda prvo pitanje koje se postavlja kada sa malom decom razgovaramo o zagađenjima životne sredine.

Najjednostavniji odgovor je: zagađenje sve što našu Planetu čini prljavom i nezdravom.
Zagađenja su stvari koje nije stvorila priroda i sa kojima ne može da se izbori bez naše pomoći.

Najslikovitiji način da nauče šta je zagađenje je da zajedno odigrate igricu koju sam nazvala baš kao i ovaj tekst: Šta pripada prirodi?

Opširnije

Kako objasniti ZAGAĐENJE ŽIVOTNE SREDINE malom detetu?

Često razmišljam o načinima kako kao pojedinci možemo pomoći našoj planeti. Mislim da je ključ u edukaciji dece i da treba početi još od vrtićkog uzrasta. Ekološka svest budi se od najranijeg detinjstva, a najbolji način je da ih uključimo u svakodnevne aktivnosti koje će im pomoći da sami shvate ko i kako zagađuje prirodu, i kako mi možemo pomoći da se zagađenje smanji. Ali šta je sa decom čiji roditelji nemaju “eko” odnos prema životnoj sredini?

Opširnije

Eko novogodišnja dekoracija

Naša kuća se pred doček Nove godine pretvara u radionicu za pravljenje ukrasa. Od kada su iz upotrebe izašli stakleni i originalni ukrasi, a tržište preplavili kineski plastični kojima se guli boja i otpadaju delovi, kićenje jelke počelo je da gubi draž, a jelke su dobile “jeftin” izgled. Tada sam odlučila da ćemo ukrase da pravimo sami, da ih recikliramo, lepimo, sušimo, mesimo, pečemo, i skupljamo u prirodi. Poslednjih nekoliko godina naša jelka ima taj prirodnjačko-starinski izgled, popularno “vintage” ili “shabby chic”. Najvažniji i najzabavniji deo je što cela porodica učestvuje u pravljenju, sakupljanju i kićenju.


Opširnije

Deca i baštovanstvo

Vreme provedeno u selu uvek iskoristim da moju decu uvedem u baštu, a na taj način i u svet botanike. Za mališane koji nemaju mogućnost da osete čari igre “mali baštovan”, Iceberg Salat Centar pokrenuo je sjajnu akciju u saradnji sa vrtićima i školama, ne bi li gradskoj deci omogućili da se na zabavan način upoznaju sa procesom proizvodnje biljne hrane. Posmatrajući ih kako posvećeno i vredno sade povrće i čupaju korov nastao je ovaj kratak vodič kroz baštovanstvo sa decom.

Opšte je poznato da kontakt sa prirodom pozitivno utiče na celokupno zdravlje, a da uzgajanje biljaka ima terapeutsko i smirujuće dejstvo. Evo i nekoliko razloga zašto je baštovanstvo posebno korisno za decu.
Opširnije