Vinobojka (Phytolacca americana)

Prilikom jedne kasno-jesenje šetnje uočili smo neobičnu biljku. Kratkim istraživanjem saznali smo da je u pitanju vinobojka – Phytolacca americana.

Zbog njene karakteristične boje cveta i ploda, nekada se koristila za bojenje vina (po čemu je i dobila ime), ali i kolača. Iako su se nekada prolećni izdanci obilato koristili u ishrani ljudi, treba biti oprezan, jer čim uđe u pozniji deo vegetacije, svi delovi vinobojke postaju otrovni. To se odnosi i na tamnoljubičaste plodove koji su veoma otrovni za čoveka, pa tako da čak i jedna do dve bobice mogu izvazati ozbiljne zdravstvene probleme. I pored toga što je veoma toksična, ovu biljku bi svakako trebalo imati u vidu i kao izuzetno važnu u fitoterapiji, a njena lekovita svojstva nauka i dalje proučava.

Vinobojka ili kako je još zovu, alkrmez, kermes i murićep poreklom je iz Severne Amerike. Iako je donesena kako bi se uzgajala, vremenom se raširila i postala samonikla biljka, često vidjena na teškim i lakim, glinovitim i peskovitim zemljištima, bazne i kisele reakcije, uz puteve, ograde i rubove šuma.