Međunarodni dan planina – 11. decembar

Planine obezbeđuju svežu vodu, hranu i čistu energiju za više od pola svetske populacije, a za 13 % njih obezbeđuju dom. Na planinskim masivima se proizvodi 60-80 % sveže vode na svetskom nivou, I imaju ključnu ulogu u proizvodnji obnovljive energije, posebno preko hidroenergije, sunčeve, energije vetra i biogasa. Planinski turizam čini 15-20 % globalnog turizma.


Planine su ugrožene usled klimatskih promena, degradacije zemljišta, eksploatacije i prirodnih katastrofa, sa dugoročnim posledicama za celu planetu. S obzirom da će se pomenuti resursi u narednim decenijama drastično smanjiti, tema Međunarodnog dana planina 2017. je traženje odgovora na pitanja kako klimatske promene, glad i migracije utiču na planine.

Ujedinjene nacije proglasile su 11. decambar danom planina. Slavi se od 2003. godine sa idejom da se ukaže na značaj njihovog očuvanja. Mnoge planine su teško dostupne većini ljudi, a pravi ljubitelji i osvajači vrhova su i veliki ljubitelji prirode. Zbog toga, i pored svega navedenog, možemo reći da planinski masivi još uvek odolevaju drastičnim promenama, a najviši vrhovi predstavljaju retke očuvanje eko zone.