Peščane piramide

Pre svakog putovanja se pripremimo unapred. Imamo mali spisak lokacija koje želimo da obiđemo, ali ako usput ugledamo neku zanimljivu tablu ili nas privuče put koji vodi u nepoznato, samo se pogledamo i menjamo plan.
Ovog puta plan je bio da u povratku iz Herceg Novog za Beograd (preko Bosne i Hercegovine) provedemo ceo dan u Nacionalnom parku Sutjeska. Pošto smo od toga odustali zbog najavljene oluje, nastavili smo dalje.  Kada smo na magistralnom putu u Foči ugledali tablu koja nas je zainteresovala, skrenuli smo na stari put Foča – Miljevina – Sarajevo. Otprilike na devetom kilometru smo ih ugledali – Peščane piramide. Iste kao one u Đavoljoj Varoši, Koloradu ili na Dolomitima u Italiji.

Ove fočanske, iako stare više od dve stotine godina, skromnijih su dimenzija, ali su nama svakako bile fascinantne, pošto smo se prvi put uživo susreli sa ovim čudom prirode. Ono što smo odmah primetili je da su kao turistička atrakcija slabo posećene. Ovu jedinstvenu i retku pojavu u prirodi iskoristili su šesdesetih godina prošlog veka za snimanje kadrova filmova “Kapeten Leši” i “Vinetu”.

Kako nastaju peščane piramide?
Ove prirodne skulpture nastaju delovanjem erozije na peščanu glinu. U pitanju je specifičan proces, dugogodišnje delovanje prirodnih sila: zimskih mrazeva, letnjih suša, kiše i jakih vetrova na  kombinaciju rastresitog ali čvrstog tla, peska i krupnog kamenja. Prvo deluje kiša na rastresiti deo i erozijom urušava zemljište do krupnijih stena koje sprečavaju dalje spiranje. Zatim dejstvom pomenutih prirodnih sila stubovi se tanje i dobijaju svoj specifičan oblik koji se vremenom menja. Temelji stubova nešto su širi, ka vrhu se sužavaju, a na samom vrhu imaju oblik kape. Zanimljivo je, da kako godine prolaze, piramide ne nestaju, već “rastu” u visinu.

Posle posete Peščanim piramidama u Foči, rešili smo da prvom prilikom obiđemo i čuvenu Đavolju Varoš. Opet se pokazalo da deca najbolje uče kroz iskustvo, i da je najbolji način da deci objasnite kako funkcionišu procesi u prirodi da im “uživo” pokažete dela prirode. Ove godine smo zakasnili prvi dan u školu, ali su deca tog dana imala zanimljivu lekciju iz prirode i društva koju nikada neće zaboraviti.