Sadimo drveće

Deca, kao najvredniji deo stanovništva jednog grada, zaslužuju u svom neposrednom okruženju male zelene oaze. Boravak najmlađih u zelenim zonama predstavlja osnovu zdravlja i utiče na razvoj ličnosti. Zbog toga se poslednjih godina dečijim vrtićima i školama kao kategoriji zelenih površina daje veliki značaj, posebno u naseljima sa velikim brojem stanovnika.

Sa idejom da napravimo Mini Eko Zonu na Konjarniku, vrtiću Čigra poklonili smo tri sadnice. Osim ekoloških motiva, želeli smo da se na simboličan način zahvalimo celom kolektivu na pažnji koju posvećuju našim mališanima, i oplemenimo prostor ispred ulaza u zgradu vrtića.

Život u gradu sa sve manje zelenila i lošim higijenskim uslovima ne može se svrstati u kategoriju “zdravog stanovanja”. Zbog male visine i opšte neotpornosti deca su posebno ugrožena. Sadržaj olova iz izduvnih automobilskih gasova najveći je do visine od 1 metar iznad tla, pa su deca izložena njegovom negativnom delovanju mnogo više od nas odraslih. Zbog toga je važno prostor u kom borave mališani ušuškati u zelenilo. Obezbeđivanje zdrave i prijatne sredine za njihov boravak jedan je od najvažnijih zadataka savremenog društva (Anastasijević, 2007). Osim toga, zelene površine stvaraju povoljne mikroklimatske uslove, smanjuju se zvučna zagađenja tj. buka.

Osim estetske i ekološke uloge, zelenilo dečijih vrtića ima i druge važne funkcije, pre svega, u vaspitno-obrazovnom smislu. Svestran razvoj najmlađih počinje razvijanjem svesti o živoj prirodi i njenom uticaju na ljude. Tako se javlja ljubav i potreba za čuvanjem biljnog sveta, razvija se mašta i osećaj za lepo. Veza sa prirodom uspostavlja se od najranijeg detinjstva, kod mališana budi ekološka svest, stvara se zdrava i perspektivna populacija.

Pri biranju biljaka za vrtiće važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Ovi biljni elementi moraju da budu raspoređeni tako da obezbede i zasenčene i sunčane prostore za igru. Istovremeno, važno je da ne otežavaju eventualnu intervenciju vespitača i da budu prilagođeni deci. Zbog toga se na površini dečijeg vrtića izbegava stvaranje sasvim zaklonjenih i izolovanih prostora. Izbegavaju se biljke sa otrovnim listovima ili plodovima (poput tise), kao i sa izraštajima (trnovima i oštrim listovima) koji mogu da povrede.

Prilikom odabira vrste koju ćemo posaditi u vrtiću, želeli smo listopadno i raskošno drvo, zanimljivo i dekorativno. Sve to našli smo u jednoj manje poznatoj vrsti koja potiče iz Severne Amerike, ima grane slične brestu (Ulmus), listove javoru (Acer), a plodove platanu (Platanus). U pitanju je likvidambar ili storač (Liquidambar styraciflua L.). Ime je dobio od složenice latinske reči liquidus (tečnost) i arapske ambra zbog mirišljave smole koju izlučuje kada se zareže kora. Zahvaljujući tome, celo drvo lepo miriše. Smola se može žvakati kao prirodna žvakaća guma, a indijanci su je u narodnoj medicini koristili za lečenje kašlja, rana, i bolesti desni. Ono što je posebno interesantno kod likvidambra, je živopisan jesenji kolorit. Ornamentalni listovi u jesen menjaju sve nijanse, od žute, preko narandžaste i crvene, do purpurne. Osim što će uživati u spektaklu boja, deca će opale listove moći da ga koriste za svoje jesenje radove. Nakon toga, na dugačkim peteljkama pojavljuju se zanimljivi plodovi, pa će u zimskom periodu drvo izgledati kao da je okićeno novogodišnjim ukrasima. Krošnja je piramidalna, a drvo u našim uslovima dostiže visinu od 8 do15 m. Iako dobro podnosi niske temperature, mlado drveće je osetljivo na mraz, pa smo se zato odlučili za prolećnu sadnju. Dobro podnosi gradske uslove, naročito dim i prašinu.

Nadamo se da vas je naša priča motivisala da i vi napravite Mini Eko Zonu u vašem kraju. Imajte u vidu da je za sadnju drveća na javnim zelenim površinama potrebna dozvola JKP Zelenilo, dok je za sadnju u okviru dečijeg vrtića ili škole potrebno samo odobrenje i dobra volja upravnika vrtića ili direktora uškole. Ako vam je potreban savet pri odabiru vrsta, slobodno nas kontaktirajte, rado ćemo vam pomoći. Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i srećnijim mestima za život.