Povlenske kugle

Potraga za povlenskim kuglama bila je prava mala porodična avantura u koju smo krenuli čim smo čuli da negde na Povlenu, u potoku, razbacane po bukovoj šumi, postoje velike kamene lopte, čudo prirode. Nema mnogo informacija o njima, ne postoji putokaz koji će vas odvesti do njih, a niko osim meštana ne zna da vam objasni gde se tačno nalaze, niti kako su nastale.


Opširnije

Peščane piramide

Pre svakog putovanja se pripremimo unapred. Imamo mali spisak lokacija koje želimo da obiđemo, ali ako usput ugledamo neku zanimljivu tablu ili nas privuče put koji vodi u nepoznato, samo se pogledamo i menjamo plan.
Ovog puta plan je bio da u povratku iz Herceg Novog za Beograd (preko Bosne i Hercegovine) provedemo ceo dan u Nacionalnom parku Sutjeska. Pošto smo od toga odustali zbog najavljene oluje, nastavili smo dalje.  Kada smo na magistralnom putu u Foči ugledali tablu koja nas je zainteresovala, skrenuli smo na stari put Foča – Miljevina – Sarajevo. Otprilike na devetom kilometru smo ih ugledali – Peščane piramide. Iste kao one u Đavoljoj Varoši, Koloradu ili na Dolomitima u Italiji.

Opširnije