Povlenske kugle

Potraga za povlenskim kuglama bila je prava mala porodična avantura u koju smo krenuli čim smo čuli da negde na Povlenu, u potoku, razbacane po bukovoj šumi, postoje velike kamene lopte, čudo prirode. Nema mnogo informacija o njima, ne postoji putokaz koji će vas odvesti do njih, a niko osim meštana ne zna da vam objasni gde se tačno nalaze, niti kako su nastale.


Opširnije

Borov četnik (Thaumatopoea pityocampa)

BOROV ČETNIK (Thaumatopoea pityocampa) je leptir iz familije Thaumatopoeidae (četnici, litijaši).
Šta me je motivisalo da pišem o njemu? Tokom našeg obilaska Grčke, na vrhovima grana borova, viđali smo bele paučinaste tvorevine. Bilo ih je mnogo, i to nas je odmah zainteresovalo da istražimo o kakvoj je štetočini reč. Naše malo istraživanje dovelo nas je do ovog insekta neobičnog imena, a zatim i jako zanimljivog saznanja – kako je borov četnik dobio narodno ime?


Opširnije

Dunja (Cydonia oblonga)

Jesen miriše na dunje. Obožavam kada mi neko u poznu jesen pokloni dunje. Iako se poslednjih godina mogu naći i u prodavnici, nekako mi lepše mirišu i slađe su one koje sakupim sama u selu. Nedavno smo prilikom jedne šetnje naleteli na trulo drvo dunje sa sitnim, ali mirisnim plodovima. To im je dalo posebnu draž.

Opširnije

Peščane piramide

Pre svakog putovanja se pripremimo unapred. Imamo mali spisak lokacija koje želimo da obiđemo, ali ako usput ugledamo neku zanimljivu tablu ili nas privuče put koji vodi u nepoznato, samo se pogledamo i menjamo plan.
Ovog puta plan je bio da u povratku iz Herceg Novog za Beograd (preko Bosne i Hercegovine) provedemo ceo dan u Nacionalnom parku Sutjeska. Pošto smo od toga odustali zbog najavljene oluje, nastavili smo dalje.  Kada smo na magistralnom putu u Foči ugledali tablu koja nas je zainteresovala, skrenuli smo na stari put Foča – Miljevina – Sarajevo. Otprilike na devetom kilometru smo ih ugledali – Peščane piramide. Iste kao one u Đavoljoj Varoši, Koloradu ili na Dolomitima u Italiji.

Opširnije

Pitomi kesten (Castanea sativa)

Sezona kestena je u punom jeku i pravo je vreme da vas upoznamo sa ovom raskošnom vrstom.
Pitomi kesten (Castenea sativa) pripada familiji bukvi (Fagaceae). U pitanju je jednodomo drvo guste, široke i loptaste krošnje.  Kao jedna od najlepših lišćarskih vrsta, dosta se koristi u pejzažnoj arhitekturi, a posebnim načinom orezivanja može se koristiti čak i za žive ograde. Raste na nižim nadmorskim visinama,i traži kiselu podlogu. Cveta u junu i spada u medonosne vrste. Liske su proste, listovi spiralno raspoređeni, jajasto lancetasti i oštro nazubljeni po obodu, golog tamnozelenog lica i  dlakavog, svetlijeg naličja.

Opširnije

Bogomoljke (Mantodea)

Neko se insekata plaši, neko užasava, nekome su ineteresantni i fascinantni. Jedno je sigurno, niko nije ravnodušan kada u prirodi naleti na nekog. Ako krenete malo detaljnije da ih proučavate, shvatićete da su ta mala stvorenja drugačija i posebna, kao da dolaze sa druge planete. Jedna buba posebno podseća na vanzemaljca. Zar ne?

Opširnije

Agava

Ostrvo Lastavica na ulasku u Bokokotorski zaliv, pored čuvenog utvrđenja Mamula, krasi i jedna posebna biljka – AGAVA. Za nas koji smo zaljubljenici u Boku, agave i galebovi su prvo što ugledamo na kamenim strmim stenama kada se barkom približavamo ovoj mini eko zoni.

Agave (lat. Agavaceae) su krupne biljke velikih mesnatih sivozelenih listova, dugih 1-2 m i širokih 30 cm. Listovi su po obodu trnasto nazubljeni i zašiljeni na vrhu. Izgleda kao kaktus, a zapravo pripada porodici ljiljana. Potiču iz Meksika, ali se danas mogu naći duž celog Sredozemlja.
Opširnije