Šta pripada prirodi?

Šta je zagađenje? To je možda prvo pitanje koje se postavlja kada sa malom decom razgovaramo o zagađenjima životne sredine.

Najjednostavniji odgovor je: zagađenje sve što našu Planetu čini prljavom i nezdravom.
Zagađenja su stvari koje nije stvorila priroda i sa kojima ne može da se izbori bez naše pomoći.

Najslikovitiji način da nauče šta je zagađenje je da zajedno odigrate igricu koju sam nazvala baš kao i ovaj tekst: Šta pripada prirodi?

Razbacajte razne otpatke iz domaćinstva po dvorištu, travnjaku, pored drveta kada dete ne vidi. Neka tu bude npr. jedna plastična kesa, razna ambalaža, staklo, poklopac od tegle, organski otpad kao što je kora banane ili krompira, luk, salata, ljuska jajeta, bilo šta što ste tog ili prethodnih dana skupili u kuhinji. Možete staviti i neku šišarku, kamen, školjku itd. Zatim povedite vašeg mališana u šetnju i iznenađeno pitajte: Odakle se to stvorilo tu? Razgovarajte o tome i pokažite da ste neprijatno iznenađeni prizorom.

Za svaku stvar koju pokupite pitajte: Da li to pripada prirodi? Razdvajajte bio i ambalažni otpad.

Analizirajte zajedno odgovore. Kako zaključujemo da nešto pripada prirodi? Kako stvari koje ne pripadaju mogu naškoditi životinjama i biljkama?
I na kraju, šta se dešava sa smećem kada ga ostavimo u prirodi? Kako ćemo to otkriti?

Za ovaj deo eksperimanta biće vam potrebna jedna daska, čekić i ekseri, lopatica. Zakucajte razno smeće koje ste skupili na dasku, a zatim dasku zakopajte u zemlju. Naravno možete smeće zakopati i bez daske i zakucavanja.

Obeležite nekako to mesto, i posle mesec dana otkopajte da vidite šta se desilo sa otpadom. Šta se razgradilo, šta je počelo da se razgrađuje, a šta je još uvek u originalnom obliku? Biće zanimljivo ako zbog bio otpada nađete i neku glistu, kao što smo mi našli. Tako će deca sama zaključiti da će neki od zakopanih materijala ostati dugo u istom obliku.

Najveći deo životnih navika deca stiču učeći od roditelja, a ovakve igrice su sjajan način da ih upoznate sa važnim ekološkim problemima sa kojima se suočavamo. I ne zaboravite da im kažete da su oni naša budućnost i ekoheroji koji će ispraviti ono što smo mi pokvarili.