Povlenske kugle

Potraga za povlenskim kuglama bila je prava mala porodična avantura u koju smo krenuli čim smo čuli da negde na Povlenu, u potoku, razbacane po bukovoj šumi, postoje velike kamene lopte, čudo prirode. Nema mnogo informacija o njima, ne postoji putokaz koji će vas odvesti do njih, a niko osim meštana ne zna da vam objasni gde se tačno nalaze, niti kako su nastale.

Kada smo deci rekli da postoji nekoliko priča o njihovom postanku to ih je dodatno zaintrigiralo. Od legende o tome kako su to klikeri kojima se Marko Kraljević igrao, do sci fi verzije da su ih tu spustili vanzemaljci. Kasnije smo i mi pustili mašti na volju pa je svako od nas izmaštao svoju verziju.

Kada iz Valjeva krenete prema povlenskom selu Donji Taor, umesto da skrenete ka selu, nastavite pravo. Put vas vodi u selo Mravinjci. Tu vam predlažemo da pitate nekog lokalca za kugle, ali evo male pomoći. Vozeći se tim putem, stižete do table sela Bele vode. Oko 300 m posle table možete da parkirate auto i počnete da se spuštate peške ka potoku, niz strmu šumu. Nećete ih dugo tražiti, ali ne postoji nikakvo obeležje niti utabana staza, tako da se morate pouzdati u intuiciju, sreću i instrukcije nekoga koga ćete usput sresti. Kada ih ugledate sasvim sigurno ćete znati da ste ih pronašli, ali ćete tog trenutka i pomisliti da je nemoguće da ih je priroda izvajala tako pravilno. Nije ni čudo što ih neki u narodu nazivaju “kamenom mudrsti” dok drugi veruju u njihove isceliteljske moći. A istina je negde tamo, u dalekoj prošlosti, pre oko 150 miliona godina.

Geolozi tvrde da su kugle zapravo masa peščara obavijena tvrđim materijalom. Nastale su kao produkt složenih geoloških procesa (podvodnim klizanjem) usled vulkanskih erupcija i tektonskih poremećaja, u vreme kada je na području Povlena bilo more.

Iako je priroda sama po sebi čudesna, ovakve pojave nas nikada ne ostave ravnodušnim, pa vam povlenske kugle preporučujemo kao “must see” čudo prirode.