Pitomi kesten (Castanea sativa)

Sezona kestena je u punom jeku i pravo je vreme da vas upoznamo sa ovom raskošnom vrstom.
Pitomi kesten (Castenea sativa) pripada familiji bukvi (Fagaceae). U pitanju je jednodomo drvo guste, široke i loptaste krošnje.  Kao jedna od najlepših lišćarskih vrsta, dosta se koristi u pejzažnoj arhitekturi, a posebnim načinom orezivanja može se koristiti čak i za žive ograde. Raste na nižim nadmorskim visinama,i traži kiselu podlogu. Cveta u junu i spada u medonosne vrste. Liske su proste, listovi spiralno raspoređeni, jajasto lancetasti i oštro nazubljeni po obodu, golog tamnozelenog lica i  dlakavog, svetlijeg naličja.

A sad malo o plodu, koji volimo u svim kombinacijama. Čine ga tri orašice u zajedničkoj kupuli koja je prekrivena iglicama (tzv. stipulama), dozreva u jesen. Osim skroba, kojeg u kestenu ima najviše (dvostruko više nego u krompiru), kesten sadrži 17% šećera i 10 % belančevina. Plod kestena bogat je kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C. U 100 g sirovog kestena ima samo 200 kalorija.

Plod kestena se koristi u sirovom, kuvanom i pečenom stanju, sam ili sa drugim namirnicama, u slatkim i slanim jelima. Naš omiljeni doručak ovih jesenjih dana je kestenje pečeno u rerni i šolja kakaa. Kako pečemo keseten? Uveče pripremimo plodove tako što ih zarežemo oštrim nožem. Ujutru rernu zagrejemo na 180°C, ubacimo pleh sa kestenjem i pečemo na toj temperaturi 20 minuta. Zatim pojačamo temperaturu na 250°C i pečemo još 10 minuta. Po vađenju iz rerne, odmah ih umotamo u krpu, jer se tako lakše ljušte.

Manje je poznato na našim prostorima da postoji i kestenovo brašno, specifičnog ukusa, koje je veoma zastupljeno u italijanskoj kuhinji, za pripremu kolača, pasta i biskvita, kao dodatak palenti, slatkom hlebu, supama ili sladoledu. Ne sadrži gluten pa je pogodno i za osobe koje boluju od celijakije. U našoj zemlji gotovo ga je nemoguće naći, ali ako vam se ukaže prilika da ga nabavite u inostranstvu, želim sa vama da podelim jednostavan recept za kolač od kestenovog brašna, recept koji nećete naći na domaćim sajtovima. Kolač je lep, punog ukusa, divno ide uz čaj ili kafu, a ja ga deci spremam i kao užinu.

Korzikanski kolač od kestenovog brašna

4 šoljice (za kafu) kestenovog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 šoljica šećera
4 jaja
1 šoljica ulja
1 šoljica jogurta (ili mleka)
po želji dodati rendanu koricu limuna, kandiranu koricu pomoranže, grožđice koje smo prethodno potopili u rum, seckanu čokoladu, ekstrakt vanile ili ruma, cimet….

U jednoj posudi umutiti žumanca i šećer pa dodati ulje i jogurt (ili mleko). Zatim dodati brašno sa praškom za pecivo i umutiti kratko i lagano. U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrst šne. Na kraju, laganim pokretima spojiti belanca sa prethodno dobijenom smesom. Umešati I dodatke po želji. Kolač se peče u kalupu prečnika 22-24 cm, 50 minuta na temperaturi 180 ºC, a zatim ostaviti kolač još 10 minuta u ugašenoj rerni.