Deca i baštovanstvo

Vreme provedeno u selu uvek iskoristim da moju decu uvedem u baštu, a na taj način i u svet botanike. Za mališane koji nemaju mogućnost da osete čari igre “mali baštovan”, Iceberg Salat Centar pokrenuo je sjajnu akciju u saradnji sa vrtićima i školama, ne bi li gradskoj deci omogućili da se na zabavan način upoznaju sa procesom proizvodnje biljne hrane. Posmatrajući ih kako posvećeno i vredno sade povrće i čupaju korov nastao je ovaj kratak vodič kroz baštovanstvo sa decom.

Opšte je poznato da kontakt sa prirodom pozitivno utiče na celokupno zdravlje, a da uzgajanje biljaka ima terapeutsko i smirujuće dejstvo. Evo i nekoliko razloga zašto je baštovanstvo posebno korisno za decu.

  • UKLJUČUJU SE SVA ČULA

Deca najbolje uče kada koriste sva čula. U bašti će dodirnuti zemlju i seme, uočiće razlike između biljaka u boji i veličini, osetiće različite mirise, čuće zvuke insekata. Što je veća interakcija deteta sa svetom koji ga okružuje, biće veće i njegovo životno iskustvo, a samim tim i bogatiji rečnik kojim će se dete izražavati i svoja iskustva deliti sa nama.

  • RAZVIJA SE FINA MOTORIKA

Igranje zemljom, sađenje, zalivanje, čupanje korova stimulišu koordinaciju pokreta šake i vezu oko-ruka. Baveći se aktivnostima koje razvijaju finu motoriku, dete će doživljavati svet oko sebe čulom dodira, pa će tako vlastitim iskustvom naučiti šta je teško-lako, malo-veliko, glatko-hrapavo, hladno-toplo.

  • POSMATRAJU SE PRIRODNI PROCESI

Baštovanstvo je divan uvod u svet nauke, posebno botanike, biologije i hemije. Kada dete poseje prvo seme, zanimaće ga šta će se kasnije desiti i praviće svoje hipoteze. Nesvesno će učiti osnove prirodnih procesa, kruženje materije i protok energije u prorodi. Uočiće značaj insekata i glista u baštovanstvu i shvatiće da je u prirodi sve povezano. Posmatrajući svakodnevno rast mladih biljaka, naučiće kako biljke funkcionišu i zašto su važne za život svih nas.

  • UČI SE MATEMATIKA

Prepoznavanje biljaka na osnovu izgleda i povezivanje sa imenom je odlična igra memorije. Identifikacija oblika je uvod u geometriju. Pored toga, deca će upoređivati veličine, brojati semena, latice na cveću, meriće dubinu sadnje i porast biljke. Sve je to matematika u praksi.

  • ZAJEDNIČKA AKTIVNOST ZA CELU PORODICU

Rad u bašti može postati porodična tradicija koja okuplja celu porodicu svake godine u isto vreme. Roditelji i deca, mala ili velika, provešće kvalitetno vreme u timskom radu, donosiće zajedničke odluke, kasnije možda i svi učestvovati u pripremi hrane. U današnje vreme, takvi obični trenuci su prava retkost.

  • STIČU SE ZDRAVE NAVIKE U ISHRANI

Bilo da je u pitanju sadnja salate, berba voća ili čišćenje graška, kada uključite decu u te aktivnosti, oni će sigurno poželeti da probaju hranu koju su pripremili. Kada shvate kako nastaje biljna hrana, shvatiće i važnost zdrave ishrane.

  • UČI SE STRPLJENJU, ODGOVORNOSTI, PLANIRANJU I ORGANIZACIJI

Uzgajanje biljaka je proces za koji je najvažnije strpljenje, dok čekaju da seme proklija i da njihova biljka poraste. Vodeći računa o svom zasadu, postaju odgovorni. U planiranju i organizaciji možemo im pomoći tako što ćemo napraviti “checklist”, tako mogu da beleže sve planirane aktivnost, i sva zapažanja u vezi sa promenama koje vide.

  • STIČE SE SVEST O ZNAČAJU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Deca u bašti brzo shvate zašto je važna briga o životnoj sredini i planeti Zemlji. Čuvanjem prirode, njihove biljke će biti veće i zdravije. To je odlična prilika da decu naučite šta su pesticidi, štetočine, kompost, zagađenje i reciklaža.

Dete vam može pomagati u sređivanju žardinjere, u presađivanju ukrasnih biljaka u veće saksije ili u setvi organske bakine bašte. Deca vole da pomažu, posmatraju i uče. Više od svega vole da se igraju zemljom, lopaticama i koficama punim vode. Pustite ih da se isprljaju i zajedno se zabavite u korisnoj igri zvanoj baštovanstvo.

Kako deca mogu sama da presađuju kućne biljke pogledajte ovde: